Otimização da produção de biodiesel a partir de óleo de coco babaçu com aquecimento por microondas
Main Article Content
Abstract
As reações sob aquecimento por microondas geralmente apresentam significativa redução no tempo de reação e elevados rendimentos. Portanto, o objetivo desse trabalho foi adaptar um forno de microondas doméstico de forma adequada e segura para realização de reações de transesterificação, e otimizar o processo de produção de biodiesel por microondas usando óleo de coco babaçu como matéria prima. Para este fim, foi usado um planejamento composto central no qual se variou o tempo de irradiação, concentração de KOH e razão óleo:metanol. Análises estatísticas foram feitas para avaliarem a significância do modelo usado. As condições experimentais ótimas foram: razão óleo:metanol, 8,59, concentração de KOH, 2,19%, tempo de irradiação, 70 segundos, dando rendimento de aproximadamente 100%.
Metrics
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The corresponding author transfers the copyright of the submitted manuscript and all its versions to Eclet. Quim., after having the consent of all authors, which ceases if the manuscript is rejected or withdrawn during the review process.
When a published manuscript in EQJ is also published in other journal, it will be immediately withdrawn from EQ and the authors informed of the Editor decision.
Self-archive to institutional, thematic repositories or personal webpage is permitted just after publication. The articles published by Eclet. Quim. are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
. http://www.anvisa.gov.br/, acessada em agosto de
. Lertsathapornuk, V.; Ruangying, P.; Pairintra, R.; Krisnangkura, K.; Chindaruksa, S.; Proceedings of the 1st International conference on sustainable energy and green architecture, Bangkok, Thailand, 2003.
. Ferrari, R. A.; Oliveira, V. da S.; Scabio, A.; Quím. Nova
, 28, 19.
. Urioste, D.; Castro, M. B. A.; Biaggio, F. C.; de Castro,
H. F.; Quím. Nova 2008, 31, 407.
. Froehner, S.; Leithold, J.; Lima-Junior, L. F.; Quím. Nova
, 30, 2016.
. de Moura, J. M. L. N.; Gonçalves, L. A. G.; Grimaldi,
R.; Soares, M. da S.; Ribeiro, A. P. B.; Quím. Nova 2006,
, 956.
. Jeyashoke, N.; Krisnangkura, K.; Chen, S.; J. Chromatography A 1998, 818, 133.
. da Silva, F. de C.; Ferreira, V. F.; de Souza, M. C. B. V.;
Quím. Nova 2006, 29, 376.
. Rodrigues, M. I.; Iemma, A. F.; Planejamento de experimentos. 1ª ed., Campinas - SP, 2005.
. Neto, B. de B.; Scarminio, I. S.; Bruns, R. E.; Como
fazer experimentos. 3ª ed., Unicamp: Campinas-SP, 2007.
. Sanseverino, A. M.; Quím. Nova 2002, 25, 660.
. Lindstrom, P.; Tierney, J.; Wathey, B.; Westman, J.;
Tetrahedron 2001, 57, 9225.
. Canakci, M.; Gerpen, J.; Van, J.; Transactions of the
ASAE 2001,44, 1429.
. Moretto, E.; Fett, R.; Óleos e Gorduras vegetais - Na
indústria de alimentos, Varela: São Paulo-SP, 1998.
. Malacrida, C. R.; Braz. J. Food. Technol. 2003, 6, 245.
. Montgomery, D. C.; Design and Analyses of Experiments, Wiley: New York, 2001.